Foreningen for stølsliv og friluftsliv i indre Gjesdal
Årsmøte 2024
Ca 30 personer møtte opp på årsmøtet på Gilja Bu- og aktivitetssenter tirsdag 18.november. I presentasjonen nedenfor kan du se nærmere på hva som ble lagt frem.
Saker:
Tore Hans Mikkelson viste bilde og fortalte om stølar og stølsliv frå Øvre Espedal i Forsand.
Gjermund Vassbø er grunneier på Lanesstølen. Han fortalte om Veen Gard og om eit stort og positivt engasjement for oppbygginga av Lanesstølen.
Oppsummering på hva som har skjedd i 2023
Planer videre for 2024
Andre årsmøtesaker
Årsmøte 2023
Ca 30 personer møtte opp på årsmøtet på Gilja Bu- og aktivitetssenter tirsdag 7.november. I presentasjonen nedenfor kan du se nærmere på hva som ble lagt frem.
Saker:
Paul Tengesdal fortalte om sitt liv og virke som lokalhistoriker. Han har bidratt til å etablere et lokalt museum i Bjerkreim og har gjennom flere tiår samlet lokalhistorie, og gitt ut flere bøker.
Oppsummering på hva som har skjedd i 2023
Planer videre for 2024
Andre årsmøtesaker
Våre 8 stølsbygg
Vallresbu
Vallresbu ligger på 801 moh sør for Vallresknuden på Gilja. Avstand ca 4 km fra Gilja Alpin. Vi har merket/ nødlet ny trase inn til Vallresbu - se vårt digitale kart i egen fane.
Vi kjenner lite til historien til Vallresbu. Det var kun rester etter steinmur på ca 3,5mx4m som stod igjen. Noen mener det har vært en høyløe, mens andre mener det mest sannsynlig har vært en jaktbu. Tidligere har det vært rikt med både ryper og reinsdyr i dette området. En annen teori er at dette kan ha vært en jaktbu i forbindelse med fangst av levende falk. Vi vet at særlig på 1700-tallet drev Nederlendere med fangst av falk som ble eksportert til overklassen i Europa.
Som de fleste av våre "stølsbygg" vil også denne stå ulåst og tilgjengelig for alle som ferdes i området. Det vil i tillegg være mulighet for medlemmer å booke overnatting (se egen fane for booking og stølsregler). Merk at grunneiere har fortrinn ved overnatting
Årsmøte 2022
Torsdag 24. november var ca 30 personer samlet til medlemsmøte/ årsmøte på Dirdal bedehus.
Magnar Undheim fortalte frå boka si "100 år på driftaveg". Her fekk me høyra om korleis driftene vart førde frå Jæren og til Sirdal frå toppåret rundt 1850 og fram til slutten rundt 1950. Ikkje minst hadde Magnar mange kjekke historiar på lur som fekk fram ein god stemning i salen;-)
Magnus Søyland orienterte om sitt engasjement bak brennelag, og om kva ein bør tenkje på i samband med å svi i utmark. Kanskje fleire vart motivert til å delta på kurs på nyåret...
Stølsrunden 2023 (lørdag 9.sept)
I anledning "Natur- og kulturuka 2023" vil vi i samarbeid med Dirdal Idrettslag og Gjesdal kommune v/kulturavdelingen arrangere "Stølsrunden" . Det vil bli 2 alternative turer - begge med start og mål ved Dirdalhallen (v/ Dirdal skole). Vi håper og tror at dette kan bli et fint arrangement enten en vil gå den korteste runden sammen med en lokal guide eller er lysten på en litt lengre gå/ løpetur på 21 km. Begge rutene følger våre stort sett våre blå-merkede traseer. Den kan bli ekstra hyggelig når begge gruppene sannsynligvis vil møtes et sted mellom Dokkolstølen og Anasløa😃. For mer info se egen fane øverst på denne siden.
Alle er velkommen til å bli medlem i vår facebookgruppe. Her vi legger ut det meste av aktuelle nyheter, turtips, artikler og invitasjon til arrangement.
I vårt digitale kart legger vi inn følgende informasjon:
Stier og ferdselsveier
Støler
Høyløer/ utløer
Hedlere/ leger
Varder
Stedsnavn (noen er lagt inn - flere kommer)
Dugnadsgjengen på Øvre Frøylandstøl (mai 2021). Torvtaket er lagt og flagget må heises.
Noe av det vi har vi gjort så langt?
Ryddet og merket 35 stier og ferdselsveier (se egen oversikt) - inkl 3 stk broer og steintrapper
Mellom 30 og 40 km med vinterløyper er skiltet og merket i Madlandsheia.
8 stølsbygninger er gjenoppbygd
2 stk Dokkolstølen
Øvre Frøylandsstøl
Trettebu
Høyløa i Tjønndalen
Anasløa
Djupaassbu
Vallresbu
ca 1300 stedsnavn er registrert og lagt inn i kartbasen
9 stk turbokkasser er satt opp